Amanida d’estiu amb txucrut fet a casa

amanida estiu amb txucrut de casa (4)

El txucrut és  el resultat de fermentar col blanca amb sal, per això és molt rica en enzims, aquests afavoreixen el bon funcionament del fetge i del pàncrees.

Durant el procés de fermentació es genera àcid làctic que actua com a conservant ja que té una gran capacitat antimicrobiana. Raó per la qual es considera un aliment probiòtic.

INGREDIENTS per 2 persones

– Fulles d’enciam net i escorregut

– 1 tomàquet gran madurat al sol, pelat i sense llavors

– 1 ceba tendra petita talladeta a mitges llunes

– 1 pastanaga gran escaldada tallada a rodanxes

– 2 o 3 rabanets talladets a quarts

– Unes rodanxes de cogombre (jo li trec una mica de pell, però no tota)

– 1 grapat de fruits secs torrats (anacards, ametlles, festucs…)

– 2 orellanes o panses

– 2 o 3 c/p de txucrut

– Germinats d’alfals (aquest dia no en tenia, pero hi queden molt bé,  a més són molt rics en vitamines i minerals)

– Herbes aromàtiques i llevat de cervesa

Per a la vinagreta:

– Oli d’oliva extra verge de primera premsada en fred, vinagre d’umeboshi o de poma, concentrat de poma, un all picat i algues dulse remullades i escorregudes, tot barrejat i emulsionat.

– La vinagreta no es posa a l’amanida fins al moment de menjar, sinó us quedaria tot una mica estovat.

PREPARACIÓ

– Posar l’enciam a la base del plat i per sobre anar-hi posant la resta d’ingredients al vostre gust. Amanir-ho amb la vinagreta i llest!

Ara us explico la preparació del txucrut, només us cal 1/2 col, sal marina i aigua bona, un pot de vidre que es pugui tapar i una mà de morter.

Agafeu la 1/2 col blanca i la talleu a tires ben fines.

Poseu al fons del pot una mica d’aquesta col, l’apreteu bé amb la mà de morter i afegiu una mica de sal. Seguiu fent capes de col i sal i ho aneu apretant cada vegada.

Ha de quedar ple fins dalt. Quan estigui ple, hi poseu aigua també fins a dalt. Veureu que l’aigua ocupa els petits espais que puguin quedar. Llavors ja ho podeu tapar.

S’ha de deixar fermentar com a mínim un parell de setmanes en un armari sec i fosc i amb un plat a sota del pot ja que de vegades fa una mena de suc que vessa, no passa res, no cal tampoc que l’obriu. A l’estiu triga menys que a l’hivern.

Passades les dues o tres setmanes, ja el podreu obrir, ha de fer un “clec”, voldrà dir que el procés ha anat bé, que s’ha generat gas.

Espero que us quedi bé, no és difícil, de fet és molt fàcil. A la xarxa hi ha milers de receptes i maneres de fer-lo, també hi ha llocs que et diuen les proporcions exactes d’aigua i sal. Jo ho faig a ull, és qüestió d’anar provant.

Ah! Amb la mateixa tècnica podeu fer “pikles” amb pastanaga, raves, ceba tendra…

Podeu posar-hi alguna boleta de pebre o herbes aromàtiques (farigola, llorer…) o gingebre. Ja veureu que queda molt bé.

El txucrut i els fermentats com els “pikles”, són molt rics en vitamina C, resulten ideals per a persones amb problemes digestius (gasos, estrenyiment, diarrea, distenció abdominal), ajuden als ronyons a eliminar àcid úric, afavoreixen la digestió de les proteínes animals i alimenten la flora bacteriana dels intestins.

NOTA: Intento que quasi totes les verdures que utilitzo siguin ecològiques!

Anuncis

2 pensaments sobre “Amanida d’estiu amb txucrut fet a casa

  1. Retroenllaç: Arroz integral con verduras y más charlas! | martinatural.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s