Timbal de fajol amb verdura saltejada

timbal de fajol amb verdura saltejada (2) El fajol és un pseudo-cereal, que a l’hora de cuinar-lo es tracta com si fós un cereal. És molt fàcil i agraït. Té un gust fort, lleugerament dolç.

Ric en aminoàcids, sense gluten i amb un alt contingut en rutina. Un bioflavonoide que cuida el sistema circulatori i ajuda a l’eliminació de les radiacions del cos.

A més, segons la Medicina Tradicional Xina, és un aliment que escalfa l’organisme sobretot els ronyons. Doncs ens convé en aquesta època de l’any!

INGREDIENTS per a 2 persones

– 2 tasses de les de cafè de fajol

– 4 tasses de les de cafè d’aigua bona

– 1 ceba gran tallada a daus petits

– 1/4 de col verda tallada fina

– 1 pastanaga petita tallada a daus

– 1 ceba tendra tallada a mitges llunes i la part verda a rodanxes

– 2 c/s de llavors de girasol i de carabassa lleugerament torrades

– 1 c/p de cúrcuma

– pebre negre

– sal

– Oli d’oliva extra verge de primera premsada en fred

PREPARACIÓ

– Primer torrar el fajol, sense rentar, en una paella sense oli durant 3-4 minuts.

– En un cassó posem un raig d’oli d’oliva i quan comenci a estar calent hi tirem la ceba tallada a dauets petits i un pessic de sal. Amb una cullera de fusta ho saltegem de manera que la ceba vagi quedant toveta i es vagi coent, però que no canvï de color.

– A continuació afegim el fajol i l’aigua a la ceba saltejada, un pessic més de sal, la cúrcuma i el pebre negre recent mòlt. Tapar, portar a ebullició i deixem coure 15 min. a foc suau o fins que s’hagi evaporat tota l’aigua.

– Passat el temps de cocció destapem i remenem amb una forquilla una mica per assegurar-nos que no quedi líquid.

– Mentre es cou el fajol, en una paella o en un wok fem el saltejat de ceba tendra, col i pastanaga. Per fer el saltejat cal que l’oli estigui força calent, primer hi posem la ceba, després la col i per últim la pastanaga. Fent les verdures així aconseguim que quedin cruixents i gustoses. Abans de servir podem tirar alguna herba aromàtica com per exemple la farigola, també podem amanir les verdures amb una mica de salsa tamari i un raig d’oli d’oliva cru.

– Per montar el plat utilitzarem un motlle o un aro, on hi posarem el fajol ben apretadet, el retirarem i ens quedarà en forma de timbal. Al costat servirem les verdures i per sobre les llavors lleugerament torrades.

Molt bon profit. Espero que us agradi, és molt fàcil i molt bona, a més a més de molt sana! 😉

NOTES: A l’hivern és millor menjar-nos les verdures una mica més cuites que no només saltejades. Com més fetes estiguin millor les digerirem i més aprofitarem els seus nutrients, es a dir, aquest timbal de fajol ens el podríem fer també amb un estofadet de verdures d’arrel (nap, pastanaga i xirivia).

A la botiga trobareu el gra, la farina –és ideal per fer creps– i la pasta de fajol –soba, en diuen. Si torreu lleugerament el gra us escalfarà interiorment molt més. Una de les coses més curioses del fajol és que tolera molt malament els pesticides i altres tòxics que es fan servir habitualment als conreus intensius. El més habitual és, si ha estat tractat amb químics, que es mori.
Anuncis

3 pensaments sobre “Timbal de fajol amb verdura saltejada

  1. Quantes coses que no sabia sobre el fajol! No l’he provat encara, però pel que dius és un gran aliment-medicina!
    I no sabia que els “fideos soba” son de fajol! Darrerament els veig a totes les tendes d’alimentació ecològica…estarà de moda? 🙂
    Gràcies per tota la informació!! Una abraçada

    • Hola Ester!
      Que bé que hagis descobert coses noves gràcies al meu blog! Una de les primeres receptes que tinc és la de creps de fajol amb compota de poma i xocolata sana. Un esmorzar calorífic i nutritiu pels dies d’hivern.
      A nosaltres el fajol ens agrada molt, proba¡l i ja em diràs que t’ha semblat.

      Una abraçada
      Martina

  2. Retroenllaç: Magdalenes de poma i ametlla | MartiNaTural

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s