Cigrons amb verdures i alfàbrega

cigrons amb verdures i alfàbrega (4)

Aquesta recepta se’m va acudir ja que em venien de gust uns cigrons amb verdures de tardor (la pastanaga, el nap, la xirivia, la carabassa…) però vaig pensar que al Sergi potser no li agradaria només amb això i llavors vaig fer una salsa d’alfàbrega i ametlla. I si, li va agradar!

És un plat de proteïna completa molt bo per endur amb carmanyola.

INGREDIENTS per a 2 persones

– 250g de cigrons cuits (al post de l’hummus us vaig explicar com courel’s)

– 1 ceba tendra grossa tallada a mitges llunes

– 1 pastanaga tallada a dauets irregulars (si és ecològica no cal que la peleu)

– 1 xirivia pelada (ja que la pell amarga) tallada a dautes irregulars

– 1 nap petit tallat a dauets irregulars

– 1 troç de carabassa pelada i tallada a dauets

– 1 troç de col tallada tires

– Oli d’oliva extra verge de primera premsada en fred

– Sal marina

– Aigua bona

Per la salsa:

– 15 fulles d’alfàbrega

– 2 c/s de crema d’ametlla

– 1 all picat petit

– 1 c/s de vinagre d’ume o 1c/s de suc de llimona i un pessic de sal

– Oli d’oliva extra verge de primera premsada en fred

 

PREPARACIÓ

– Com sempre, primer posem en una paella un raig d’oli i la ceba a mitges llunes amb un parell de pessics de sal a foc fort, per tal que la ceba suï, remenant i saltejant amb una pala de fusta. Quan la ceba estigui tobeta podem baixar el foc i posar una mica d’aigua.

– A poc a poc anirem afegint la resta de verdures. Jo primer vaig afegir la xirivia, després la pastanaga, després el nap, i lo últim la carabassa. Cada vegada que hi posava una verdura hi tirava un pessic de sal i si feia falta una mica d’aigua.

– De tant en tant anem remenant i ho deixem tapat, que es vagi coent.

– Ens falta afegir la col, que l’he reservat pel final ja que els beneficis de les crucíferes s’aprofiten millor si estàn una mica crues. Per tant al final de la cocció afegim la col i els cigrons ja cuits a la paella, ho remenem tot , que es barregin les verdures i els sabors. Procureu que us quedi un plat sec, no és un plat caldós.

– Preparem la salsa: en un pot posem l’all picat petit, la crema d’ametlla, les fulles d’alfàbrega, una bona quantitat d’oli d’oliva i ho triturem amb una batedora, pot ser que faci falta una mica d’aigua per ajustar la textura o per si no voleu afegir tant oli. Un cop tingueu la salsa feta poseu-hi el vinagre que farà de conservant a més de donar-nos el toc àcid-salat necessari per afavorir una bona digestió i l’absorció dels minerals.

– Per servir poseu els cigrons a un plat i evoqueu una mica de salsa. Podeu decorar-ho amb una fulla d’alfàbrega.

Espero que us hagi agradat!

 

NOTES: Per la salsa, sinó teniu crema d’ametlles podeu utilitzar ametlles crues picades o ametlles torrades i pelades o farina d’ametlla.

L’alfàbrega afavoreix la digestió i té propietats hepatoprotectores gràcies als seus compostos volàtils.

Com ja he dit, és interessant posar una mica de vinagre, en aquest cas a la salsa d’alfàbrega, però en general quan mengem llegums va bé per afavorir-ne una bona digestió i per garantir l’absorció dels minerals. He utilitzat vinagre d’ume però també faig servir sovint vinagre de poma no pasteuritzat.

6 pensaments sobre “Cigrons amb verdures i alfàbrega

  1. Salutacions!
    Acabo de descobrir el teu blog a través de “Mis recetas anticáncer” i em sembla molt interessant. Vull fer canvis en la meva alimentació i les teves receptes m’ajudaran, tot i no agradar-me gaire la verdura… en fi, s’ha de fer un esforç! He afegit el teu blog al meu RSS 🙂

  2. Gràcies per afegir a la recepta equivalències per si no tenim algun ingredient. Així es fa més fàcil provar les receptes!
    Felicitats pel blog!

Deixa un comentari